500 gr faina 00,
100 gr zahar pudra,
250 gr unt, la temperatura camerei taiat cuburi,
2 oua batute usor,
1/2 lingurita praf de copt (il amestecati in faina, in acest caz praful de copt se pune pt a fragezi aluatul nu a-l face sa creasca)),
coaja de la o lamaie (sau alte arome: coaja de portocala, scortisoara, vanilie etc),
putin lapte (cam 1/4 cana, chiar mai putin),
UMPLUTURA:
1 kg visine proaspete, spalate si curatate de samburi (pot fi si inghetate sau din conserva),
50 gr unt,
150 gr zahar,
2 linguri amidon,
condimente, eu folosesc 1 lingurita scortisoara, 1/2 lingurita ghimbir, 1/2 lingurita rasa (un varf de cutit) cardamon.
Mod de preparare
Intr-un castron cerneti faina si zaharul pudra, puneti deasupra untul si cu varful degetelor incepeti sa framantati usor pana obtineti consistenta pesmetului. Puneti coaja de lamaie (sau alta aroma) si amestecati bine, apoi adaugati ouale si laptele si alestecati atat cat sa puteti face o bila din aluat, nu framantati mai mult!. Inveliti aluatul intr-o folie si dati la frigider cel putin 1/2 ora. UMPLUTURA: Intre timp preparati umplutura pentru care aveti nevoie de: 1 kg visine proaspete, spalate si curatate de samburi (pot fi si inghetate sau din conserva), 50 gr unt, 150 gr zahar, 2 linguri amidon, condimente, eu folosesc 1 lingurita scortisoara, 1/2 lingurita ghimbir, 1/2 lingurita rasa (un varf de cutit) cardamom. Intr-o tigaie topiti untul si puneti visinele impreuna cu zaharul si condimentele si amestecati usor pana cand zaharul se dizolva, apoi puneti cele 2 linguri de amidon, amestecati bine, apoi stingeti focul si lasati sa se raceasca. Ungeti cu unt si tapetati cu faina o tava de tarta sau placinta cu diametrul de 26 cm si preincalziti cuptorul la 180 grade. IMPARTIREA ALUATULUI SI TEHNICA DE IMPLETIRE: Impartiti aluatul in doua parti egale. Presarati bine cu faina suprafata de lucru. Din jumatate de aluat intindeti o foaie care sa acopere peretii tavii. Din cealalta jumatate de aluat puteti intinde o foaie simpla care sa acopere suprafata placintei sau puteti face urmatorul lucru. Intindeti o foaie dreptunghiulata pe care o taiati apoi pe latime in 12-14 fasii din care faceti o impletitura in felul urmator. Pe o planseta presarata cu faina asezati sase fasii la distanta egala astfel incat sa cuprinda diametrul tavii in care veti coace placinta. Indepartati capetele la trei dintre fasii, iar peste celelalte trei asezati inca o fasie de aluat. Aduceti la loc capetele primilor trei fasii, apoi indepartati celelalte trei fasii si asezati inca o fasie. . Perforati fundul aluatului asezat in tava si turnati visinele impreuna cu tot sosul format. Ungeti marginile cu galbenus batut cu putin lapte, apoi ajutandu-va de planseta asezati impletitura (prin alunecare) peste visine. Taiati marginile in surplus, presati marginile impletiturii de foaia din tava. apoi ungeti impletitura cu ou si dati la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 40-50 minute. Cand este gata lasati placinta sa se raceasca de tot in tava si abia apoi taiati-o.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu